top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTanya Commandeur

Durf te dromen

Het is al een paar maanden een feit en toch moet ik mezelf nog steeds knijpen: 'Uit liefde, meneer Tuschinkski' heeft een toneelbewerking gekregen! En dat is nog niet alles: het stuk zal vanaf morgen wel zeven keer worden opgevoerd in het Amsterdams Theaterhuis, en daarna, als kers op de taart, nog een keer in mijn eigen stadje Steenwijk. Wat een feest!

Het avontuur begon op een middag vorig jaar juli toen ik in zat te schrijven en werd afgeleid door het ping-geluidje van mijn mobiel. Het was een mail van scriptschrijver/regisseur Erris van Ginkel: 'Heel erg graag zou ik jouw boek over Tuschinski (met heel veel plezier gelezen) willen bewerken tot script en in oktober 2021 spelen in Amsterdam (en wellicht daarna nog in Rotterdam). Sta jij daarvoor open?' Ik sprong op. Of ik daarvoor open stond? Of ik daarvoor... Natuurlijk stond ik daarvoor open! Het leek alleen zo onwerkelijk, in een tijd waarin er zo veel projecten werden gecanceld en er meer níet doorging dan wel. Ik zei dus volmondig ja, maar zette meteen daarna mijn verwachtingen op een laag pitje.

Erris van Ginkel niet, zijn plannen met 'Uit liefde' werden in de eropvolgende maanden alleen maar groter, en als het linksom niet ging, dan moest het maar rechtsom. Hij deed me een beetje denken aan Abraham Tuschinski zelf, die er ook alles voor deed om zijn dromen te verwezenlijken. Had de bioscopenkoning alle problemen rond vergunningen en financiën niet getrotseerd, dan hadden we nu het schitterende Tuschinski Theater niet gehad. En had hij zijn eigenzinnige exotische smaak er niet doorheen gedrukt, dan was het nu, honderd jaar na dato, waarschijnlijk nooit uitgeroepen tot het mooiste filmtheater ter wereld.

Het is een cliché , maar zo waar: de aanhouder wint. Zo kwam ook het toneelstuk 'Tuschinski' tot stand: tegen alle verwachtingen in. En wie weet volgt er meer, want beste filmmakers van Nederland: smaakt deze trailer niet naar meer? ;-) https://www.facebook.com/toetssteen/videos/371977301298460


46 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page