top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverTanya Commandeur

Beste gedwongen thuiswerker,


Het is vast wennen voor je, dat thuis werken. Waar haal je de discipline, rust en inspiratie vandaan, zeker als je kinderen nu ook thuis rondlopen/-rennen/-dansen? Ik weet het, het is niet simpel, maar dit is wat ik als thuiswerkende schrijver door de jaren heen heb geleerd. Doe er je voordeel mee :-)


1) Zorg voor een rustige, afgebakende werkplek, het liefst een met een deur die je kunt sluiten. Heb je alleen een keukentafel waar ook anderen aan werken of spelen? Zet een koptelefoon op die het geluid buitensluit.


2) Wees duidelijk over je werkuren, niet alleen naar mensen buiten je ‘huiskantoor’, maar ook naar je huisgenoten, en zeg dat je tijdens die uren alleen voor dringende zaken beschikbaar bent. Ik weet, aan pubers is dat nog wel uit te leggen, bij kleine kinderen is dat lastiger. Als je partner ook thuis werkt, kun je misschien om beurten ‘oppassen’. En anders zul je het moeten doen met de (halve) uurtjes dat ze naar een kinderfilm kijken of in de tuin spelen. Of ’s avonds werken natuurlijk, als ze naar bed zijn.


3) Ik weet dat sommige schrijvers het heerlijk vinden om in hun pyjama of onesie te werken, zelf krijg ik een ‘actiever’ gevoel als ik gewone kleren aan heb. Uit onderzoek is gebleken dat het ook stimuleert om schoenen aan te trekken, maar ik moet toegeven dat ik erg gehecht ben aan mijn warme sloffen. Kijk maar wat voor jou het beste werkt.


4) Het klinkt doodsaai, maar echt: zorg voor vaste rituelen. Begin rond dezelfde tijd, drink koffie rond dezelfde tijd en lunch rond dezelfde tijd. Waarom werkt dat zo goed? Je komt in een vast ritme, waardoor je hersenen beter weten wanneer ze aan de slag moeten.


5) Geef jezelf een duidelijk gedefinieerd, realistisch doel. Dat van mij is minstens twee pagina’s per dag schrijven, voor jou is het misschien dat ene rapport afronden. Het geeft je focus aan het begin van de dag en voldoening aan het einde.


6) Zet tijdens je werkuren social media en (als dat mogelijk is in jouw soort werk) je mail uit. Apps als Freedom en Forest helpen daarbij. Check ook niet om de haverklap het laatste nieuws, juist in deze onrustige tijden leidt dat enorm af. Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld alleen kijkt tijdens je lunch en koffiepauzes.


7) Doe, als het kan, de moeilijkste klussen tijdens jouw biologische ‘piekuren’. Voor mij, early bird, is dat de ochtend, maar voor jou is het misschien de avond of zelfs de nacht. Doe in die uren dat wat het meeste concentratie vergt en bewaar de domme klusjes voor je ‘daluren’.


8) Als je werkt, laat dan het huishouden even voor wat het is. Het enige wat ik ’s ochtends voor ik begin nog doe is: ontbijtspullen opruimen, vaatwasser uitruimen en wasmachine laden en aanzetten. Ik onderbreek het schrijven hooguit nog voor het ophangen van de was, de rest komt later wel weer.


9) Lukt het je niet om je te concentreren? Mediteren doet wonderen. Zelf gebruik ik een geweldige app, Headspace, die helpt om snel te verzinken in dat wat kunstenaars ook wel ‘the zone’ noemen.


10) App of bel af en toe met collega’s voor een goede peptalk. Zelf heb ik een sparingpartner gevonden in een vriendin die ook schrijft. Fijn, want zij begrijpt precies hoe mooi én moeilijk ons vak kan zijn.


11) Wil je de volgende dag een kick-start? Ruim je bureau op en leg een to-do briefje klaar.


12) Wees aardig voor jezelf, of, zoals de Engelsen zo mooi zeggen: don’t beat yourself up. Er zijn gewoon van die dagen dat het echt niet wil. Gooi het dan over een andere boeg: zeem de ramen, lees een boek, probeer dat nieuwe recept of ga lekker wandelen. Heus, die inspiratie komt wel weer.


Werk ze! Liefs, Tanya

101 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page