top of page

Rosa's oorlog

Omslag Rosa's oorlog hr.jpg

Augustus 1942: een jongeman spoelt aan op het Rotterdamse Katendrecht, waar de Duitse soldaten wegens een verbod op prostitueebezoek niet mogen komen. Hij wordt opgevangen in Belvédère, het roemruchte café waar beneden verboden jazz gespeeld wordt en boven onderduikers en verzetsmensen huizen. De man is zijn geheugen kwijt: hij heeft naam noch verleden. Rosa, een Surinaamse bediende, ontfermt zich – samen met haar broertje Lucky – over de vreemdeling. Wie is hij? Wat zijn zijn afkomst en achtergrond? Een bont gezelschap zoekt en speculeert, tot de verontrustende waarheid komt bovendrijven.

Uit liefde, meneer Tuschinski

Abraham Tuschinski en zijn zwagers Hermann Ehrlich en Hersch Gerschtanowitz openen in 1912 een exclusief theater voor film in de Hoogstraat in Rotterdam. Abraham is een man met visie, en vooral met lef. Zelfs in de Eerste Wereldoorlog durft hij zijn filmtheaters uit te breiden en legt hij het slecht bekendstaande buurtje Duvelshoek in Amsterdam plat om van de grond af aan een schitterend theater te bouwen. Alles lijkt de mannen voor de wind te gaan, tot Abraham reddeloos verliefd wordt op Jet, de vrouw van zijn zwager en zakenpartner Hermann Ehrlich.

De man die alles achterliet

Holland-Amerika, begin twintigste eeuw: David Buijser is elf jaar als zijn flamboyante vader Johannes het gezin in de steek laat, op zoek naar avontuur overzee. Jaren na zijn vertrek vindt David een koffer vol brieven waaruit blijkt dat zijn vader geprobeerd heeft het contact te behouden. David besluit zijn spoor naar New York, waarbij hij zijn doel voor ogen houdt: de man leren kennen die zoveel op hem zou lijken. 

 

De man die alles achterliet is een historische roman gebaseerd op het bijzondere levensverhaal van mijn betovergrootvader, Johannes Buijser.

Wallada's gasten

Plaats: de hemel. Gastvrouw: Wallada, een liberale moslimprinses uit het Al-Andalus van de 11e eeuw. Gasten: de opstandige filmmaker Theo, de Somalische politica Ayaan en haar tegenpool: het extremistische nichtje Ayda. Onderwerp van gesprek: de Islam, vrede en vrijheid. Inzet: het lot van Wallada's oude stad Córdoba, die moet worden behoed voor een terroristische aanslag, gepland door de strijdkameraden van Ayda. Consumpties: zeker twee pakjes Gauloises en vele glaasjes muntthee. 

Rosa's oorlog
Uit liefde, meneer Tuchinski
De man die alles achterliet
Wallda's gasten
bottom of page